We hebben er vorig jaar al over bericht, en nu wordt het op zeer korte termijn ook gerealiseerd: Als je GSM gestolen wordt kun je hem onklaar maken op afstand met behulp van je IMEI-nummer. Dit heeft minister Opstelten gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Hij verwacht dat de providers dit allemaal al voordat de zomer begint hebben geregeld.

gsmdiefstalEr is nog geen wetgeving geregeld volgens de berichtgeving van de NOS, omdat dit de zaken zal vertragen. Want als er eerst een nieuwe wet door de bureaucratische Den Haagse molen moet dan zijn we alweer een aantal jaren verder. Vandaar dat het initiatief bij de providers zelf ligt, in samenwerking met de politiek. En zoals het er nu uitziet is het traject al vol op gang, want anders zou de minister niet zo’n korte termijn in de media slingeren.

Andere landen in Europa waar dit al mogelijk is, zijn Groot BrittanniĆ« en bij onze Belgische zuiderburen. Dit is trouwens bij hen al heel lang zo. Nederland heeft jaren geleden al het plan gehad om dit ook te doen, maar het is er nooit van gekomen. We zijn erg benieuwd of de minister zich aan deze deadline op zeer korte termijn kan houden – we hebben nog een bericht uit 2005 gevonden waarin werd aangegeven om dit ook te doen. Om maar even te onderstrepen dat politici nooit echt haast hebben… We zijn benieuwd of het gaat lukken of dat het weer 8 jaar gaat duren!