Je gestolen mobieltje blokkeren kon enigszins al, maar dat was alleen van toepassing op de simkaart. Nu wordt het echter mogelijk om het complete toestel lam te leggen. Dit kan omdat elke mobiele telefoon naast een unieke simkaart ook een uniek toestel identificatie nummer heeft, het zogenaamde IMEI-nummer wat dus ook bekend is bij de provider.

Wat ons betreft is dit een goede ontwikkeling. Want de voornaamste reden om deze regel in Nederland in te voeren, is om dieven en straatrovers te ontmoedigen om telefoons te stelen. Het was namelijk zo dat alleen de simkaart kon worden geblokkeerd. Dit is natuurlijk al goed, omdat zo de onwettelijke nieuwe eigenaar in ieder geval niet kan profiteren van andermans mobiele abonnement en gaat neuzen door privé contacten op de simkaart. Maar het toestel, daar gaat het voornamelijk om bij hen, was altijd simpelweg opnieuw te gebruiken met een andere simkaart. Door de hoge waarde van GSM’s en smartphones is het dan ook erg aantrekkelijk voor het kruimeldievengilde om ze te jatten en door te verkopen.

Een GSM dief aan het werk

Dit zal in de toekomst een stuk minder worden.

Met deze nieuwste toestel blokkeer methode aan de hand van het IMEI-nummer wordt het echter een stuk minder aantrekkelijk. En in landen waar dit al wordt toegepast, waaronder onze zuiderburen, spreken de gegevens voor zich: Het aantal straatroven is hierdoor aanzienlijk gedaald. Vandaar dat onze overheid nu een afspraak heeft gemaakt met de grote providers in ons land (T-Mobile, Vodafone en KPN) om deze nieuwe blokkeer methode toe te staan.

Met deze nieuwe maatregel, doordat de telefoon helemaal onbruikbaar wordt na het onklaar maken via de IMEI code, kunnen dieven er helemaal niets meer mee. Waar onze overheid er meestal helemaal naast zit met beslissingen, vinden wij dit er eindelijk één die wel positief is. Voorkomen is echter beter dan genezen – bij diefstal van je mobiel en ter voorkoming ervan is hier een mooi artikel met bruikbare tips.