Iedereen die mobiel internet heeft, doet dit nu nog via de 3G netwerken van de verschillende providers. Er komt echter een netwerk aan met een veel hogere capaciteit: 4G. En de grote providers treffen de eerste maatregelen. Waarom de groten? Omdat op de frequenties geboden moest worden om ze te mogen gebruiken – en Vodafone en KPN hebben bijvoorbeeld T-Mobile overtroffen op dit gebied.

KPN test 4G en voert al campagne

Een interessant gegeven is dat KPN een aantal testen aan het doen is met de 4G snelheden. Een test die net bekend is gemaakt, is waar studenten van de TU Delft abonnementen gebruiken waar de downloadsnelheid via 4G maar liefst 100 Mbit/s kan bereiken! Deze snelheden zullen uiteraard niet zo extreem hoog zijn als 4G op de markt komt, maar het laat wel zien wat de mogelijkheden zijn van dit netwerk. Even ter vergelijking: 100 Mbit/s is een snelheid die boven het gemiddelde thuisabonnement voor je normale internet uitkomt!

Ook is KPN de consumenten al aan het klaarstomen voor een, wat hun waarschijnlijk verwachten, run op providers die internet kunnen aanbieden op 4G netwerken. Ze hebben al een ludiek filmpje gezet op hun Youtube kanaal, waar mensen in 1998 gevraagd zijn naar mobiele telefoons en men het allemaal overbodig vond – terwijl nu dus iedereen een mobiel heeft. Om eenzelfde revolutie te verwachten voor 4G is natuurlijk niet reëel, omdat het om een verbeterde versie van bestaande techniek gaat wat iedereen zowiezo nu al gebruikt. Leuk is het wel om de oude reacties van eind jaren 90 terug te zien:

Vodafone maakt abonnementen 4G ‘ready’

En hoe zit het met de grote concurrent van KPN, Vodafone? Zij zijn al bezig hun abonnementen 4G ready aan het maken, zoals het wordt genoemd. Dit wil zeggen dat alle Red abonnementen van Vodafone standaard ondersteuning voor 4G netwerken krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er al een grote dekking is van dit nieuwe netwerk van Vodafone – het is echter nog niet actief. Deze zomer zal het netwerk waarschijnlijk open gesteld worden door het bedrijf, zodat haar klanten al snel kunnen profiteren van de hoge snelheden.

Nu we dit weten, wanneer wordt 4G nou beschikbaar? Zoals we aangeven is bij Vodafone deze zomer al de ambitie, en bij KPN komt het naar alle verwachting ook al dit jaar. Populair zal het eerst worden voor de ‘power users’ die vaak internet gebruiken op hun mobiel. De tijd zal leren of het uiteindelijk 3G zal verstoten. Wij verwachten van wel, omdat 4G nu eenmaal ongeveer tien keer zo snel is als 3G. De website van Eensim heeft een pagina waarop de uitrol van het 4g netwerk in Nederland op de voet wordt gevolgd als je hierin geïnteresseerd bent.