De cijfers over het gebruik van onder andere mobiel internet van 2012 zijn net bekend gemaakt. En de Rijksoverheid vindt het blijkbaar nieuws dat mobiel internetten populair blijft. Natuurlijk blijft het populair! Het is nogal een onbegrijpelijke headline die ze hun bericht over deze cijfers hebben gegeven. Wat hadden ze bij de Rijksoverheid dan verwacht? Dat het zou teruglopen omdat de mensen het toch liever prefereren om weer te communiceren via rooksignalen? Maargoed, laten we ons richten op waar het om gaat, de cijfers over de verschillende communicatiemiddelen en gebruiken in 2012.

Mobiel internetten op je smartphone.

Wij hebben het jaarverslag (pdf) van de Opta, waar dit breaking news op is gebaseerd, even doorgebladerd en er zijn helemaal geen opvallende dingen te noemen. Alles is eigenlijk geheel logisch en naar verwachting. Voor de GSM branche, en met name via je smartphone internetten, daarvan is het gebruik natuurlijk steeds meer aan het stijgen. Er komen nog snellere mobiele netwerken aan en steeds meer toestellen lijken meer en meer op zak PC’s, die ook zo worden gebruikt. En ze worden ook steeds goedkoper, dus als je nog twijfelt over de kosten, dit is niet meer nodig. Er is voor heel weinig geld al een abonnement met nieuwe smartphone: Je kunt hier de allervoordeligste opties vinden.

Als resultaat van dit internet gebruik dalen uiteraard het aantal SMSjes die worden verstuurd, en bellen daalt ook iets meer. Dit is ook geen nieuws, omdat diensten via internet (dus die via de data-bundels gaan van GSM’s in plaats van de bel- en SMS-bundels) zoals Whatsapp groeien als kool. Al met al is het een mooi compleet rapport, maar er staan verder geen verrassingen in. Misschien dat daarom het bericht van de Rijksoverheid zo’n titel heeft, omdat ze toch iets moesten verzinnen.